Automatizarea centralei termice: avantaje si echipamente necesare
In ziua de astazi, tot mai multe dintre obiectele care ne inconjoara inglobeaza tehnologia „smart” - nu este de mirare ca si centrala termica, unul dintre principalii furnizori de confort in casele noastre, poate fi imbunatatita si automatizata.
- Ce inseamna automatizarea centralei
- Avantajele automatizarii centralei termice
- Tipuri de automatizari
- Echipamente necesare pentru automatizarea centralei
Ce inseamna automatizarea centralei
Modelele mai vechi de centrale termice si multe dintre cele actuale sunt dotate cu echipamentele esentiale pentru functionarea lor si pentru siguranta utilizatorilor. Asta inseamna ca o centrala termica poate fi achizitionata doar cu un termostat de camera, de exemplu.
Dezvoltarea tehnologica si implementarea tehnologiei smart in toate electrocasnicele si echipamentele pentru utilitati au dus, in mod natural, si la aparitia unei noi generatii de gadgeturi cu care centralele pot fi modernizate, pentru un confort sporit si usurinta in utilizare.
Iata care sunt principalele avantaje ale automatizarii centralei:
- Eficienta sporita
- Confort
- Siguranta
- Durata mai mare de viata pentru centrala termica
Fie ca este vorba despre termostate cu conexiune wireless sau despre module de control care coordoneaza intreaga retea de senzori si cronotermostate, centralele termice pot fi upgradate in diverse moduri, in functie de buget, de spatiul locuit sau de nivelul de tehnologie dorit, in asa fel incat controlarea centralei termice sa se faca prin simpla atingere a ecranului telefonului mobil.
Iata care sunt principalele roluri ale sistemelor de automatizare a centralei termice:
- De comanda
- De reglare
- De protectie
- De semnalizare
- De monitorizare a parametrilor functionali
Echipamente necesare pentru automatizarea centralei
De la termostate „smart” la console de camera care conecteaza toate echipamentele din casa ta, automatizarea centralei termice se face doar cu ajutorul unor piese sau gadgeturi care sunt achizitionate separat. Cele mai multe dintre ele sunt de tipul „plug and use”, adica e suficient sa fie conectate la o sursa de curent, insa altele necesita interventia unui specialist care sa se ocupe de instalare.
Iata care sunt principalele elemente ale echipamentelor de automatizare:
- Reglari automate (frecventa si tensiune)
- Comenzi automate
- Control automat al altor parametri
- Telemasuri
- Control, supraveghere si achizitii date
- Citirea automata a contoarelor
- Protectia prin relee
Modul de comanda pentru centrala termica
Instalarea unui modul de comanda pentru centrala termica este prima si cea mai eficienta solutie de automatizare pe care o ai la indemana. Dispozitivul face legatura, prin intermediul unei conexiuni wireless, intre diversele echipamente „inteligente” ale centralei termice, de la termostate la senzorii externi si utilizator.
Acesta din urma poate controla toate detaliile legate de functionarea centralei termice cu ajutorul unei aplicatii care se instaleaza pe smartphone. Unele module sunt intr-atat de evoluate incat pot seta temperatura in functie de vremea de afara si de ora la care ajungi acasa, pornind centrala cu suficient timp in avans pentru ca atunci cand intri pe usa sa gasesti temperatura optima in locuinta.
Senzori externi
Uneori nu e suficient sa ai un termostat in locuinta - pentru o eficienta sporita a centralei termice, este recomandat sa instalezi si senzori externi, care regleaza functionarea centralei in functie de temperaturile de afara. Asta inseamna ca, intr-o zi mai calduroasa, centrala va genera mai putina caldura, chiar daca cronotermostatul este setat pe o anumita valoare.
Senzorii externi sunt obligatorii in Germania, asa ca mai toate centralele termice fabricate de producatori din aceasta tara sunt proiectate sa fie compatibile cu acesti senzori. Costurile nu sunt mari, dar un astfel de dispozitiv poate reduce cu pana la 30% volumul de combustibil consumat de centrala.
Termostate de camera
Termostatul de camera este deja o obisnuinta in mai toate locuintele dotate cu centrale termice si cei mai multi dintre noi stim ce rol are si cum poate fi folosit. Cu toate astea, acest echipament nu este prea flexibil si are un mod de functionare simplu: setam temperatura dorita, iar termostatul comunica centralei cand sa porneasca si cand sa se opreasca.
Un termostat de camera functioneaza ca un buton automat de start/stop si impiedica cresterea in exces a temperaturilor, protejand in acest fel si centrala de supraincalzire. Daca optezi pentru un termostat de ambient cu conectivitate wireless, acesta poate fi controlat prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil, astfel incat vei putea porni centrala cu mult timp inainte sa ajungi acasa.
Termostate pentru calorifere
Aceste dispozitive se fixeaza la unul dintre capetele caloriferelor, in locul valvelor manuale care seteaza nivelul de caldura prin controlul cantitatii de apa fierbinte care intra in calorifer. Modelele noi sunt dotate cu senzori care permit un control mult mai bun al temperaturii - este mult mai economic sa setezi caloriferul pe 22 de grade, de exemplu, decat pe nivelul 3 al vechilor robineti.
Variantele cele mai noi de termostate pentru calorifere sunt dotate cu conectivitate wireless, la fel ca multe alte echipamente, iar asta permite inclusiv controlul de la distanta al lor, prin intermediul internetului. Sunt usor de instalat si extrem de eficiente, dar rolul lor devine uneori redundant, daca centrala este deja dotata cu un modul de comanda.
Controlul zonal al temperaturilor
Aceste echipamente permit utilizatorului sa controleze temperaturile si sa le seteze diferit in fiecare camera a locuintei. Asta inseamna ca iarna poti seta centrala sa incalzeasca dormitorul pana la 23 de grade Celsius, de exemplu, in timp ce in bucatarie sau in mansarda temperatura poate fi mentinuta la 15 grade, sa zicem.
Aceste echipamente de automatizare sunt mult mai eficiente atunci cand sunt combinate cu tehnologii termostatice inteligente. Costurile de instalare sunt mai ridicate, in functie de numarul camerelor si de reteaua termica a casei. In plus, e mult mai rentabil sa fie incluse in planurile unei locuinte inca din faza de constructie, decat sa fie adaptate intr-o casa veche.
Asadar, automatizarea centralei poate incepe cu un simplu cronotermostat cu conexiune wireless, dar pentru rezultate optime te poti orienta catre o casa smart, folosind toate inlesnirile pe care ti le ofera noile tehnologii.
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
