Ce presupune revizia centralei termice pe lemne
Cum orice om isi face vara sanie si iarna caruta, vara este timpul sa te ocupi de revizia centralei pe lemne pentru casa ta. Economice, fiabile si ecologice, centralele pe lemne necesita o atentie sporita pentru intretinerea acestor echipamente.
Aceasta pentru ca exploatarea centralelor pe lemne presupune o implicare mai atenta a utilizatorului intrucat fumul si rezidurile ramase in urma arderii necesita curatarea frecventa a sistemului de incalzire indiferent ca este vorba de cazan pe combustibil solid conventional sau cu gazeificare.
Spre deosebire de centralele termice pe gaz, in cazul celor pe lemne verificarea este recomandata a fi facuta atat inainte, cat si dupa iesirea din sezonul rece.
Piese si componente ale centralei pe lemne care trebuie intretinute constant
Indiferent de tipul de centrala termica pe lemne, conventionala sau cu gazeificare, prin arderea lemnului se creeaza cenusa si alte depuneri, unele formate din combinatia intre reziduri si condens. Astfel, pentru ca echipamentul sa functioneze in parametri normali, detinatorul centralei trebuie sa curete temeinic atat cazanul, camera de ardere, diverse piese, cat si cosul de fum.

Perioada de curatare depinde foarte mult de calitatea lemnului, de cat de uscat e. In ciuda “mitologiei” existente, lemnul verde nu doar ca nu arde mai bine, dar cere un efort mai mare din partea proprietarului pentru a mentine centrala functionala. In cazul lemnului umed, verde, daca spatiul de ardere propriu zis trebuie curatat de cenusa la cel mult doua zile, o operatiune similara va trebuie facuta si cu cosul de fum la maxim doua saptamani. Nu este neaparat o procedura dificila, pe cat este de necesara. Orice cazan pe lemne este prevazut cu vatrai si perie.
Ce trebuie sa tii cont la revizia unei centrale pe lemne?
Orice centrala termica trebuie sa fie supusa verificarii tehnice, dar datorita modului in care are loc arderea, a faptului ca in urma arderii rezulta reziduri corozive si care, necuratate la timp, pot deveni toxice, revizia centralelor pe lemne trebuie facuta pentru siguranta locatarilor.
Orice inspectie tehnica a centralelor pe lemne trebuie efectuata de catre personal calificat, angajat al unei companii autorizata de ISCIR. De fapt, nu doar revizia trebuie facuta cu o firma autorizata, ci, de la punerea in functiune, fiecare reparatie, la scoaterea din folosinta echipamentul de incalzire va fi supravegheat si intretinut cu suportul unui specialist.
In ce priveste revizia centralei, exista piese si componente care necesita o atentie mai mare pentru acest tip de echipament. In primul rand este camera de ardere. Dupa cum am mentionat anterior, in functie de calitatea materialului lemnos si in conditii care nu permit arderea optima, apar depuneri acide care conduc spre coroziune. Inspectarea cosului de fum impune aceeasi prioritate.
Elementele de siguranta, supapele, serpentinele de racire, pompele de recirculare a apei sunt doar cateva dintre piesele supuse reviziei si care trebuie inspectate periodic.
Cum va afecteaza intretinerea deficitara a centralei termice pe lemne?
Centralele pe lemne sunt echipamente robuste, fabricate sa reziste la temperaturi mari, dar mai mult ca oricare dintre modele centralele termice acestea impun o monitorizare si intretinere mai severa de catre utilizator. Nu sunt putine cazurile de intoxicatie cu monoxid de carbon pe perioada iernii. Revizia ciclica si intretinerea dupa cum recomanda producatorul va poate salva viata.
Mai apoi este obligativitatea de a efectua revizia tehnica periodica, dar siguranta este primul criteriu. Apoi, este vorba despre performantele centralei termice pe lemne. Fara revizii la timp, neintretinuta corespunzator, un echipament de incalzire pe combustil solid devine ineficient si, revenim, periculos.
Daca vrei sa ai caldura pe perioada iernii, daca iti doresti un echipament sigur, efectueaza revizia centralei termice pe lemne la timp.
Daca stii pe cineva care are nevoie de sfaturile noastre, trimite-i acest articol!
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
