Cel mai des intalnite defectiuni ale centralelor termice: cauze si solutii
Centrala termica nu mai este de multa vreme o noutate in casele romanilor. A devenit atat de obisnuita, incat multi dintre cei care le utilizeaza le iau ca atare, fara sa-si dea seama ca acest echipament complex are nevoie, poate mai mult ca altele, de revizii si de o intretinere corecta. Asa se intampla, ca dupa cateva luni in care sistemul de incalzire nu a functionat, sa ne trezim cu defectiuni sau chiar cu accidente provocate de o centrala defecta.
Iata care sunt cel mai des intalnite probleme de functionare ale unei centrale termice, dar si ce solutii simple ai la dispozitie, ca sa te bucuri cat mai mult timp de confortul termic de care ai nevoie.
Posibile cauze ale defectarii centralei termice pe gaze
Centrala termica pe gaze este cel mai popular sistem de incalzire din casele romanilor. Poate fi gasita in orice casa, fie in orasele mari, fie in zonele rurale, singura conditie este ca locuinta sa fie racordata la reteaua de gaze. Instalatia este una complexa, asa ca sunt multe defectiuni care pot sa apara, fiecare cu o cauza specifica. Iata-le pe cel mai des intalnite cauze:
Vechimea instalatiei
O centrala termica, fie ea pe gaz sau pe lemne, poate functiona fara probleme ani de zile, dar nu este construita sa dureze o vesnicie.
Daca este bine intretinuta si trece prin verificari periodice, o centrala termica are o durata de viata standard intre 10 si 15 ani. Unele modele pot chiar sa ajunga pana la 20 de ani de functionare ireprosabila, cu ajutorul unor componente de calitate si a reviziilor periodice.
Piesele-cheie ale unei centrale termice se defecteaza sau pur si simplu imbatranesc odata cu trecerea timpului. Chiar daca le inlocuiesti pe parcurs cu altele noi, sunt sanse ca centrala sa inceapa sa dea eroare dupa eroare cu cat se aduna anii, iar intretinerea ei sa devina prea costisitoare.
Daca nu ai schimbat centrala termica in ultimii 10 ani, e timpul sa iei in calcul inlocuirea ei cu un model modern, mai eficient si mai rentabil din punct de vedere al facturilor pe care le ai de platit. Costurile instalarii unei centrale noi vor fi amortizate in scurt timp numai din economiile pe care le vei face la bugetul familiei.
Lipsa reviziilor periodice
Este de departe una dintre cele mai periculoase cauze ale defectiunilor care pot sa apara la o centrala termica. Multa lume ignora importanta reviziilor, desi acestea sunt obligatorii prin lege si se fac anual.
O centrala termica neglijata timp de ani la rand si sarita la revizie va functiona in parametri tot mai slabi, va consuma tot mai multa energie si apa, iar piesele componente se vor deteriora progresiv. Mai grav, o centrala care nu a mai trecut de ani de zile printr-o revizie se transforma incet si sigur intr-un pericol serios pentru siguranta ta si a casei tale.
Verificarile anuale efectuate de un specialist in domeniu pot fi decisive cand vrei sa iei toate masurile necesare pentru prelungirea duratei de viata a centralei termice. Odata ce a trecut, insa, prea mult timp de la ultima revizie si centrala a inceput deja sa dea rateuri, trebuie sa iei in calcul inlocuirea ei cu una noua, mai sigura.
Planificarea eronata si instalarea gresita
O alta cauza frecventa a defectiunilor la centrala termica este proasta alegere a acesteia sau, pur si simplu, instalarea gresita a centralei. Multi oameni cred ca eficienta unei centrale termice este direct proportionala cu marimea sau capacitatea ei, asa ca investesc in cele mai mari modele pe care si le permit, chiar daca locuinta lor nu are nevoie de asa ceva.
Este o mare greseala: centralele termice supradimensionate sau de capacitate mult prea mare pentru locuintele in care sunt instalate vor creste costurile cu energia electrica sau cu lemnele. O alta problema este faptul ca vor avea o durata de viata mult redusa, din cauza ca circuitul este prea scurt. Asta va duce la o condensare excesiva si la eventuala corodare a multora dintre componentele centralei.
Chiar daca centrala termica a fost aleasa cu grija si are capacitatea potrivita pentru dimensiunile locuintei in care va fi instalata, o alta problema care ar putea duce pe viitor la defectiuni sau chiar la accidente este instalarea gresita. De aceea este important sa apelati intotdeauna la persoane sau la firme autorizate pentru instalarea centralei.
Defectiuni frecvente la centrala termica pe gaz
Iata care sunt cel mai des intalnite defectiuni ale centralei termice pe gaze:
Centrala termica nu se aprinde
Daca centrala nu functioneaza, primele lucruri pe care ar trebui sa le verifici sunt alimentarea cu energie electrica, gaz si apa. Centrala termica are nevoie de toate trei simultan ca sa poata functiona. Verifica daca centrala e conectata la priza, daca gazul functioneaza si daca nu cumva apa este oprita.
Daca reteaua de energie electrica e picata, centrala va porni imediat ce se reia alimentarea electrica. In cazul in care gazul e cel care lipseste in conducte, odata ce a fost reluata alimentarea trebuie sa resetezi centrala pentru ca aceasta sa porneasca.
Flacara centralei termice nu se aprinde
In mod obisnuit, flacara se stinge daca temperatura apei din cazan depaseste temperatura setata prin termostat. In caz contrar, defectiunile pot fi de mai multe feluri.
Daca centrala este alimentata cu apa, curent electric si gaz si, cu toate astea, flacara-pilot nu este aprinsa, trebuie sa verifici sursa de alimentare cu energie electric si comutatorul de pornire.
O alta posibilitate este presiunea prea joasa a gazelor in conducte sau chiar prezenta unor bule de aer in ele. Pentru a functiona la parametri normali, manometrul centralei trebuie sa afiseze o presiune intre 1 si 2 bari, 1 fiind limita normala in cele mai multe dintre cazuri.
Scurgeri de apa
Daca observi cantitati mari de apa in jurul centralei, cu siguranta exista o scurgere. In varianta simpla, aceasta problema poate duce la cresterea consumului de gaze, pentru ca centrala trebuie sa compenseze apa pierduta prin incalzirea aceleiasi cantitati de apa rece.
Aceasta defectiune poate pune o presiune destul de mare pe centrala si va duce la aparitia
altor probleme. De obicei, scurgerile apar atunci cand una dintre componentele interne ale centralei s-a defectat. Poate fi vorba despre o garnitura sau despre pompa de presiune. In primul caz, aceasta trebuie schimbata, in timp ce in al doilea de vina e presiunea prea mare.
Scurgerile pot sa apara si in jurul tevilor de distributie a apei, situatie in care de vina pentru defectiune poate fi corodarea sau, pur si simplu, o instalare gresita a tevilor si a centralei.
Defectiuni la termostat
Problemele provocate de un termostat defect sunt considerate de multi relativ minore, dar pot avea consecinte majore pentru buna functionare a centralei tale termice.
O defectiune a termostatului poate impiedica centrala sa porneasca sau sa se opreasca la momentul oportun. Pentru ca centrala termica nu mai tine cont de setarile pe care le-ai stabilit, temperaturile din locuinta ta ar putea fi prea ridicate sau prea scazute fata de nevoile familiei tale.
Daca ai probleme cu centrala termica si sesizezi ca nu mai functioneaza la capacitate optima, termostatul este unul dintre primele elemente pe care este indicat sa-l schimbi sau, cel putin, sa il verifici cu ajutorul unui specialist.
Centrala termica se opreste in mod repetat
Daca centrala termica se opreste singura, in repetate randuri, acest lucru poate fi provocat de presiunea scazuta a apei, de o defectiune a termostatului sau de anumite blocaje in sistemul de circulare a apei.
Daca nu sunt probleme cu alimentarea cu apa a centralei, cea mai buna solutie este sa contactezi un specialist care poate identifica in mod corect defectiunea si o poate remedia intr-un mod profesionist.
Temperatura scazuta sau alternanta a apei
Daca ai aproape intotdeauna apa rece sau partial incalzita in dus, desi stii ca centrala functioneaza la capacitate maxima, acesta este un semn clar ca undeva este o defectiune serioasa.
Pe de alta parte, daca apa este prea fierbinte, si asta inseamna ca este o problema grava la centrala termica. O cauza probabila pentru faptul ca apa nu se incalzeste ar putea fi o defectiune la elementul de incalzire, in timp ce temperatura in exces a apei poate fi cauzata de un termostat defect.
Alte cauze posibile in acest scenariu sunt presiunea prea mare a apei din coloana de apa rece sau o teava sparta pe traseul de conducte. In cazul in care apa se incalzeste, dar nu reuseste sa depaseasca o temperatura de 40 de grade Celsius, verifica daca butonul de reglaj este setat la o temperatura sub 60 de grade Celsius.
Gust sau miros ciudat al apei
O alta problema des intalnita, mai ales la centralele termice mai vechi, este un gust sau miros metalic al apei incalzite, la robinet. Daca si apa prezinta depuneri sau reziduuri de rugina, de vina ar putea fi vechimea conductelor sau chiar centrala termica.
Orice miros neobisnuit poate fi un semn ca instalatia ar putea avea probleme grave. In cel mai grav caz, daca simti miros de gaze sau de ulei, cel mai bun lucru pe care poti sa il face este sa inchizi centrala, sa deschizi geamurile de langa centrala si sa parasesti casa. Contacteaza imediat un specialist in domeniu si programeaza-te la o verificare profesionala a centralei termice.
Sedimente si reziduuri in apa
Un alt semn al unei functionari defectuoase este atunci cand apa la robinet prinde culoare sau are o concentratie mai mare de sedimente minerale. Contacteaza un profesionist pentru a face verificari la centrala, pentru ca aceste depuneri - provocate de sedimentarea mineralelor in cazul in care apa are duritate ridicata - pot duce la defectarea mecanismului
Cu toate acestea, daca preferi sa faci verificari la cazanul centralei pe cont propriu, asigura-te ca ai deconectat sursa de alimentare cu energie electrica si cea de gaz si apoi ataseaza un furtun pentru a scurge apa.
In orice varianta, daca exista semne de rugina pe cazan trebuie sa contactezi urgent un expert. Prezenta ruginei este una dintre cauzele principale ale defectarii cazanelor de centrala. Zonele ruginite pot fi acoperite cu un plasture ca solutie temporara, dar pe termen lung trebuie sa iei in calcul varianta inlocuirii centralei cu una mai performanta.
Centrala emite zgomote ciudate
Unele dintre simptomele care pot anunta o defectiune mai serioasa in viitorul apropiat sunt posibilele zgomote care se aud din centrala atunci cand aceasta functioneaza la parametri obisnuiti.
Daca zgomotul seamana cu cel facut de un fierbator in clocot - o bolboroseala infundata -, acest lucru se intampla adesea cand se acumuleaza impuritati sau sedimente in schimbatorul de caldura al centralei. Aceasta problema poate avea un impact semnificativ asupra facturii la energie si poate reduce durata de viata a centralei.
O alta situatie in care pot sa apara zgomote ciudate la centrala termica este atunci cand apar depuneri de minerale sau de reziduuri care duc la distributia inegala a apei. Asta poate provoca supraincalzirea sistemului si ar putea duce chiar pana la blocarea completa a centralei. Pentru a rezolva situatia, trebuie sa chemi un specialist care sa curete depunerile din interior.
Probleme cu furnizarea utilitatilor
Nu toate problemele pe care le poate avea o centrala termica au legatura cu instalatia. In unele situatii, alimentarea defectuoasa cu gaze, cu energie electrica sau cu apa poate duce la functionarea defectuoasa a centralei.
Daca volumul de apa care intra in centrala nu se ridica la parametrii normali (observi asta atunci cand presiunea in conducta de alimentare scade sub 1,2 bari), centrala nu va functiona la nivel optim. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care debitul gazului este insuficient. Centrala va intra in avarie si va functiona cu pauze.
Nici varianta in care gazul are o presiune mai mare decat cea normala nu este de bun augur pentru centrala ta. Presiunea ridicata poate provoca vibratii ale echipamentului. Nu in ultimul rand, oscilatiile de tensiune si caderile de curent electric sunt una dintre principalele cauze care duc la arderea sigurantei si, implicit, la defectarea centralei.
Caloriferele nu se incalzesc suficient sau raman reci
Caloriferele sunt parte componenta a instalatiei termice, asa ca orice problema cu care se confrunta afecteaza si buna functionare a centralei. In cazul in care caloriferele nu mai incalzesc la capacitate maxima, iti poti da seama cu usurinta care este problema in functie de partea caloriferului care ramane rece.
Daca este vorba de partea superioara a caloriferului, cel mai probabil acesta trebuie aerisit. Daca vrei sa faci singur aceasta operatiunie, inchide centrala, asaza un bol si un prosop sub calorifer si deschide valva de aerisire pana cand aerul este eliminat.
Daca partea de jos a caloriferului nu se incalzeste, circulatia apei calde ar putea fi blocata de depunerile de minerale, sedimente si de rugina din interiorul caloriferului. Cea mai buna solutie pentru curatarea lor este sa contactezi un specialist.
Inghetarea centralei termice
Desi pare o problema extrem de rar intalnita, sa nu crezi ca este nevoie de un ger siberian afara pentru ca centrala ta sa inghete. In anumite situatii, in functie de locul in care este amplasata, centrala termica poate sa inghete chiar si la 0 grade Celsius.
La fel si tevile, mai ales daca acestea trec printr-o zona aflata in aer liber, cum este cazul uneori la o casa cu anexe, cum ar fi o bucatarie de vara. O solutie poate fi achizitionarea unui robinet termostatic care deschide instalatia doar daca temperatura apei trece de 6 grade Celsius.
Posibile cauze ale defectarii centralei termice pe lemne
Centralele termice pe lemne au castigat tot mai mult in popularitate in ultimii ani, mai ales in zonele unde reteaua de gaze nu s-a extins. Tot mai multi romani renunta la incalzirea cu sobe pentru un sistem termic unitar, iar centrala termica pe lemne da un randament mult mai bun cu un consum de lemne redus. Chiar si asa, nu toata lumea stie cum sa foloseasca intr-un mod optim o astfel de centrala. Iata cel mai des intalnite cauze care duc la defectarea centralei.
Lemn prea verde sau umed
Lemnul utilizat in centrala termica pe lemne trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a da randamentul optim. Poate cel mai important este sa fie complet uscat: in mod obisnuit, lemnul se pastreaza cel putin un an si jumatate la uscat, inainte sa fie folosit intr-o centrala termica. La fel, umezeala poate duce la aparitia unor defectiuni serioase la centrala.
In cazul in care folosesti lemn umed sau insuficient uscat, rezultatul este o cantitate mult prea mare de fum si alte reziduuri obtinute in urma arderii, reziduuri care se pot depune pe peretii interiori ai centralei, dar si pe cosul de evacuare. In timp, aceste acumulari vor reduce randamentul instalatiei.
Cos de evacuare obstructionat
Un cos infundat este, poate, una dintre principalele probleme cu care se confrunta proprietarii de centrale termice pe lemne. Cauzele care pot duce la blocarea cosului de evacuare sunt multiple, de la animale moarte, la resturi ramase in urma unei furtuni, bucati de caramizi desprinse din zid sau chiar acumularea masiva de cenusa si gudron pe peretii cosului.
Daca gazele si fumul rezultat in urma arderii lemnelor nu pot fi evacuate eficient din centrala, acestea se vor acumula in incaperea in care este amplasata centrala si, in timp, pot afecta si celelalte componente ale acesteia. Daca observi ca fumul si gazele nu sunt evacuate asa cum ar trebui, contacteaza un cosar sau un expert autorizat in centrale pe lemne.
O incapere izolata prea bine
Paradoxal, dar acest lucru poate provoca oprirea centralei pe lemne si ar putea duce la defectiuni mai grave in timp, daca problema nu este rezolvata.
Mai intotdeauna, centralele termice pe lemne sunt folosite pentru incalzirea caselor, iar instalatia este amenajata fie intr-o debara, fie intr-o incapere retrasa. Daca aerul e impiedicat sa circule in aceasta incapere, tirajul fumului si al gazelor nu va functiona asa cum trebuie, iar centrala se va opri.
Defectiuni frecvente la centrala termica pe lemne
Chiar daca utilizezi in conditii optime o centrala termica pe lemne, intotdeauna pot sa apara unele defectiuni la care nu te-ai astepta. Iata care sunt cele mai frecvente si ce solutii ai pentru ele.
Intreruperea alimentarii cu energie electrica
Centrala pe lemne este o instalatie mai sensibila decat una pe gaz, fie si pentru ca focul continua sa arda chiar si atunci cand a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica. Pentru a preveni eventualele accidente si, in acelasi timp, a oferi o durata mai mare de viata centralei, trebuie sa te asiguri ca aceasta contine cateva elemente importante de siguranta:
- vas de expansiune
- pompa de circulatie
- serpentina de racire
- termostat
- ventil de descarcare la supra-temperatura
- ventil de recirculare intre tur si retur
- supape de siguranta
Temperatura apei nu creste
Daca temperatura apei din calorifere nu creste, cauzele pot fi multiple: una dintre cel mai des intalnite este calitatea slaba a lemnului folosit. Acesta nu are capacitate calorica ridicata si, in aceasta situatie, nu se face corect transferul de caldura. Poti folosi, in locul bustenilor, brichete speciale pentru centrale termice. Costa mai mult, dar eficienta lor este aproape de maximum.
O alta problema intalnita in aceasta situatie este infundarea cosului de fum. Gazele de ardere nu sunt evacuate, focul nu mai primeste oxigen care sa-l intretina si se va stinge.
De asemenea, transferul de caldura e ingreunat si daca centrala termica nu a mai fost curatata de mult timp de gudron si de cenusa. Acest lucru poate duce la dificultati in aprinderea centralei. In cazuri extreme, peretii centralei pot sa crape sau chiar sa se aprinda, daca gudronul se depune in cantitati prea mari.
Alte defectiuni grave ale centralei pot sa apara daca aceasta nu este folosita sau intretinuta conform cu recomandarile producatorilor. Iata unele dintre cel mai des intalnite situatii de care trebuie sa tii cont.
- Spre deosebire de centrala pe gaze, cea pe lemne produce si o cantitate insemnata de cenusa si gudron, pe langa gazele rezultate in urma arderii lemnelor. Din aceasta cauza, tot angrenajul trebuie curatat periodic, altfel centrala va functiona eronat sau chiar deloc.
- Adauga antigel in retea inainte de aparitia primului inghet. Centralele pe lemne pot fi afectate mult mai grav de temperaturile scazute, mai ales daca este vorba despre o casa de vacanta unde nu locuieste cineva in permanenta.
- Nu goli instalatia de lichid. Acesta poate fi apa sau ulei, in functie de tipul centralei pe lemne pe care l-ai ales, dar cu toate astea, procedura ar putea duce la aparitia coroziunii pe conducte sau chiar in bazinul centralei.
- In cazul in care centrala incalzeste prea tare lichidul din conducte si acest lucru duce temperatura din camere la un nivel unde apare disconfortul termic, este o idee buna sa montezi o vana de amestec si robinete cu cap termostatic.
- Nu seta o temperatura prea joasa pentru functionarea centralei. Acest lucru poate duce la un randament scazut si incurajeaza aparitia condensului. In cel mai rau caz, se poate ajunge chiar pana la spargerea corpului centralei.
Masuri de prevenire a defectiunilor la centralele electrice
Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa previi din timp aparitia unora dintre cel mai des intalnite probleme ale centralelor termice:
- Urmareste frecvent flacara-pilot a centralei termice, pentru a observa din timp eventualele modificari in intensitatea arderii sau daca nu cumva se intrerupe periodic.
- Solicita interventia unui specialist sau a unui expert in centrale termice ori de cate ori identifici unul dintre simptomele prezentate mai sus
- Efectueaza anual revizia centralei termice, asa cum e prevazut de catre producator si de reglementarile legale in vigoare
- Foloseste piese originale in cazul in care trebuie sa faci reparatii diverse la centrala termica
- Dubleaza sistemele de siguranta ale centralei cu altele, de buna calitate. Aici intra sisteme de regularizare a tensiunii electrice si protectii in caz de cadere a curentului electric. E indicat sa utilizezi un generator electric sau un sistem UPS.
Pe scurt, solutiile care iti ofera garantii in plus la durata de viata a centralei tale termice sunt reviziile la vremea potrivita, folosirea unor piese de schimb omologate si interventia unor persoane competente, autorizate. Cu putina atentie si implicare, te poti bucura de serviciile optime ale centralei tale termice timp de multi ani de-acum inainte.
Va recomandam si:
Centrala termică aduce un confort sporit locuinței tale, ajutându-te în același timp să administrezi mai bine costurile necesare încălzirii acesteia. Însă, pentru ca centrala să funcționeze mereu cu eficiență maximă, ea trebuie întreținută periodic și supravegheată în mod constant.
Din fericire, centralele termice au manuale pe care le poți consulta atunci când observi o scădere a randamentului. Dacă pentru problemele mai complexe va fi nevoie de prezența unui instalator autorizat, există cel puțin o problemă des întâlnită pe care o poți rezolva și singur.
Suntem obişnuiţi să folosim apă de la robinet fără să ne punem prea multe întrebări despre ce conţine. Apa dură nu este un pericol pentru noi, dar poate provoca probleme majore pentru casa noastră.
De la conducte înfundate la robineţi şi electrocasnice defecte, apa dură poate deveni o neplăcere majoră pentru viaţa noastră de zi cu zi. Lăsată netratată, neplăcerea se poate transforma uşor într-o gaură în bugetul familiei.
SC Reparatii Centrale SRL este societate autorizata ISCIR si are contract de service direct cu Kober Romania ( producatorul centralelor termice Motan )
Daca ai o centrala termica Motan care are probleme in functionare noi suntem partenerul de service ideal. Piesele de schimb pentru centralele termice Motan sunt cumparate direct de la producator iar tehnicienii nostrii sunt foarte bine pregatiti.
Daca ai nevoie de piese Motan pentru centrale termice noi livram imediat in toata tara .
RON 3.00 - 31459.00