Centrale termice in condensatie - principiu de functionare si beneficii
Daca te gandesti ca a venit timpul sa-ti inlocuiesit centrala termica, ar trebui sa stii ca foarte putine modele conventionale se mai gasesc azi pe piata. Toate centralele cu gaz produse la momentul actual sunt in condensatie, iar despre principiul lor de functionare si avantajele folosirii lor vei afla in articolul urmator.
Principiul de functionare a centralei termice in condensatie
Centralele termice in condensatie au aparut din nevoia de a economisi energia folosita pentru incalzirea locuintelor. Centralele conventionale ard gazele naturale la o temperatura de peste 110o C, iar hidrogenul rezultat din aer se imbina cu oxigenul, formand vapori de apa. In cazul vechilor sisteme insa, acesti vapori sunt evacuati in atmosfera.
In schimb, centralele termice in condensatie se folosesc de acest surplus de energie reprezentat de vapori. In loc sa fie evacuati, vaporii sunt condensati, iar caldura de condensare obtinuta este transferata in circuitul de incalzire. Procesul este realizat cu ajutorul schimbatorului de caldura care coboara mult temperatura gazelor arse (la sub 60o C), astfel incat este pierduta mult mai putina caldura prin cosul de evacuare sau prin mantaua centralei.
Randamentul energetic
In timp ce o centrala conventionala atinge, in general, un randament de 84%, centrala termica in condesatie are, in conditii obisnuite, un randament de 95-100%. Totusi, in conditii optime de montare, randamentul poate chiar sa depaseasca acest prag, ajungand chiar si la 108-109%. Astfel, cantitatea de caldura oferita poate fi chiar mai mare decat consumul de gaze, insa acest randament nu este usor de atins.
Este nevoie, in primul rand, de o foarte buna izolatie termica a locuintei, pentru a elimina pierderile de caldura. Apoi, temperatura de retur a apei calde nu ar trebui sa depaseasca 52o C, pentru a putea fi produs condensul. Asta inseamna ca sistemele de incalzire cu calorifere si tevi mai lungi vor beneficia mai bine de eficienta centralelor in condensatie. De aceea, astfelde centrale vor functiona foarte bine impreuna cu un sistem de incalzire prin pardoseala.
Foarte importanta pentru mentinerea randamentului este si instalarea unui cronotermostat.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj al centralelor termice in condensatie este randamentul deloc spectaculos pe care il ofera in cazul garsonierelor sau al apartamentelor mici. Apa are nevoie de suficient spatiu de circulatie pentru a se raci corespunzator. Daca temperatura apei nu este suficient de scazuta, condensul se produce cu dificultate, astfel ca sistemul de incalzire nu mai primeste la fel de multa caldura.
De asemenea, apa rezultata din condensare trebuie, la randul ei, evacuata prin intermediul unei scurgeri. Atentie insa, pentru ca acest lichid are un continut acid destul de ridicat, astfel ca nu este recomandat sa il colectezi intr-un recipient pe care sa il golesti periodic. Cea mai buna solutie de evacuare a lichidului ramane conectarea unei scurgeri la canalizare.
In acest caz noi recomandam sa se instaleze si un neutralizator de condens pentru a evita coroziunea scurgerilor mai ales la blocurile vechi.
Totusi, centralele termice in condensatie raman o solutie ecologica, impusa chiar de Uniunea Europeana inca din anul 2015, prin Directiva ErP (Energy related Products). Scopul lor principal este acela de a reduce cantitatea de dioxid de carbon emis de produsele electrocasnice.
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
