Curatarea caloriferului, pentru randament maxim pe timp de iarna
Chiar daca sezonul rece tocmai s-a incheiat, instalatia de incalzire a casei are nevoie de intretinere. Dupa cateva luni de functionare, caloriferele trebuie pregatite pentru urmatoarea iarna, prin cateva metode specifice. De la operatiunile uzuale de intretinere si pana la spalare, interventiile preventive asupra caloriferelor iti dau posibilitatea de a nu-ti creste inutil valoarea facturii la gaze si la electricitate.
- Ce semne arata ca trebuie curatate caloriferele
- Cum se curata la interior caloriferele din fonta
- Cum se curata la interior caloriferele din otel
- Cum se curata la interior caloriferele din aluminiu
- Cum se curata la exterior caloriferele
- Ce sfaturi pentru intretinere trebuie urmate
- Cum se face aerisirea caloriferelor
Ce semne arata ca trebuie curatate caloriferele
Cel mai evident semn ca trebuie cureti caloriferul este incalzirea neuniforma a acestuia. Randamentul scazut al caloriferului poate fi cauzat de stratul gros de depuneri in interiorul elementilor, care ingreuneaza transferul termic. Aceste depuneri iau nastere din particulele de rugina si calcar (calciu si magneziu) continut de apa care circula prin intreaga instalatie de incalzire. Impuritatile din apa pot cauza depuneri atat in conductele de tur si retur, cat si in robineti si in calorifer.
Cum se curata la interior caloriferele din fonta
Caloriferele din fonta au o durata mare de viata, sunt mai rezistente la actiunea apei dure si au o inertie termica mare. Solide si robuste, caloriferele din fonta au o greutate mai mare fata de cea a caloriferelor din otel sau din aluminiu, dar vin la un pret pe masura si implica un proces mai anevoios de demontare, pentru realizarea lucrarilor de intretinere.
Prima operatiune din procesul de curatare consta in oprirea alimentarii cu apa a instalatiei de incalzire. Dupa demontare, caloriferele din fonta trebuie asezate intr-un spatiu care sa permita lucrul in conditii de siguranta, fara riscul de a deteriora pardoseala. Spalarea caloriferului se va face cu apa curata, in niciun caz cu soda caustica, al carei efect este coroziv.
Pentru inlaturarea unor cruste mai persistente, se recomanda folosirea unui amestec de acizi anorganici, aditivi inhibitori impotriva coroziunii si agenti de inmuiere. Produsele disponibile in magazine, deja preparate, sunt cele mai potrivite pentru curatarea caloriferelor, iar respectarea instructiunilor de utilizare de pe ambalaj este obligatorie.
Cum se curata la interior caloriferele din otel
Caloriferele din otel au un pret de achizitie mai mic, sunt foarte usor de montat si se incalzesc mai repede in comparatie cu cele din fonta. Acestea se gasesc intr-o gama variata de dimensiuni si suporta temperaturi foarte mari. La polul opus, aceste calorifere se racesc mai repede si au o durata de viata mai mica decat cele din fonta sau din aluminiu.
Caloriferele din otel nu inmagazineaza depuneri atat de des si de abundent precum cele din fonta. Acest lucru inseamna ca ele nu vor necesita spalare anuala, mai ales daca sunt cumparate si puse in functiune relativ recent. Caloriferul trebuie amplasat in cada si curatat cu ajutorul unei pompe de apa sub presiune.
In cazul in care nu ai timpul sau spatiul necesar pentru a demonta caloriferele, le poti curata pe pozitia lor, nu inainte de a opri alimentarea cu apa. Acest procedeu este mai comod, dar iti garanteaza recuperarea performantelor caloriferului doar in proportie de 30%, pentru ca nu vei putea evacua toata apa introdusa in instalatie.
Cum se curata la interior caloriferele din aluminiu
De departe cele mai moderne modele de calorifere, cele din aluminiu au o greutate foarte mica si pot fi montate cu usurinta. Acestea se incalzesc rapid si se incadreaza agreabil in decorul casei, datorita aspectului modern, dar se racesc repede si se pot deforma din cauza temperaturilor mari ale apei.
Usor de curatat chiar in cada de baie, caloriferele din aluminiu necesita doar un furtun de apa sau o pompa de apa sub presiune. Inainte de aplicarea acestei metode, se recomanda curatarea cu ajutorul unor perii lungi, de forma circulara.
Cum se curata la exterior caloriferele
Dupa indepartarea robinetilor, praful superficial se indeparteaza cu ajutorul unui aspirator, iar suprafata caloriferului trebuie degresata. Curatarea elementilor se face cu ajutorul unei carpe inmuiate intr-o solutie speciala, infasurata pe un bat.
Caloriferele cu suprafete plane sunt mai usor de curatat, cu ajutorul unui burete. Vopsirea caloriferelor nu este o optiune intotdeauna utila. Adaugarea unui strat de vopsea imbunatateste aspectul caloriferului, dar scade randamentul acestuia.
Ce sfaturi pentru intretinere trebuie urmate
Durata lunga de viata a caloriferelor depinde de intretinerea lor corespunzatoare de-a lungul timpului, de la felul in care sunt protejate de praf si de socuri pana la modul in care sunt spalate. Indepartarea frecventa a prafului si verificarea robinetilor sunt actiuni care trebuie realizate pe toata perioada anului, iar vopsirea se va face doar dupa indepartarea stratului vechi de vopsea. Actionarea robinetilor tur-retur, cu mult inainte de pornirea instalatiei de incalzire, va scoate la iveala eventualele disfunctii in timp util.
Cum se face aerisirea caloriferelor
Aceasta procedura trebuie efectuata inainte de intrarea in sezonul rece. In cazul instalatiilor proprii de incalzire, se vor alege primele zile de dupa incarcarea cu apa a acestora. Pentru instalatiile racordate la centrala de cartier, este recomandata aerisirea acestora in perioada de probe, pe care companiile de termoficare le efectueaza la inceputul toamnei.
Aerisirea caloriferelor se face prin inchiderea si deschiderea robinetilor intr-o anumita ordine si prin desfacerea aerisitorului, dar numai atunci cand robinetul de tur este oprit. La aerisirea caloriferelor din otel nu se recomanda golirea lor completa, pentru a evita efectul oxidarii. Operatiunea se va realiza intotdeauna dupa oprirea centralei sau a pompei de caldura.
Intretinerea caloriferelor este importanta nu doar pentru a obtine randament termic maxim, ci si pentru a prelungi cat mai mult viata centralei termice. Cu tratamentul potrivit aplicat instalatiei de incalzire, intretinerea casei va fi mai putin costisitoare pe termen lung.
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
