De ce scade presiunea din centrala termica și cum poți rezolva cu ușurință această problemă
Centrala termică aduce un confort sporit locuinței tale, ajutându-te în același timp să administrezi mai bine costurile necesare încălzirii acesteia. Însă, pentru ca centrala să funcționeze mereu cu eficiență maximă, ea trebuie întreținută periodic și supravegheată în mod constant.
Din fericire, centralele termice au manuale pe care le poți consulta atunci când observi o scădere a randamentului. Dacă pentru problemele mai complexe va fi nevoie de prezența unui instalator autorizat, există cel puțin o problemă des întâlnită pe care o poți rezolva și singur.
Presiunea centralei termice - cea mai frecventă problemă a instalației termice
Presiunea scăzută este o problemă care apare des la toate centralele termice. Deși diminuarea în timp a presiunii este normală, atunci când aceasta scade prea repede și oprește funcționarea centralei, atunci este posibil sa ai de a face cu o defecțiune.
Cum verifici presiunea
Indiferentă dacă funcționează cu gaz, combustibil solid sau cu electricitate, centralele termice cu circuit închis au instalat un manometru sau un display digital care indică presiunea apei.
Care este presiunea normală la o centrală
Fie că stai la apartament sau la casă, manometrul centralei îți va indica o presiune maximă de 3 bari. Aceasta nu trebuie însă atinsă, căci presiunea normală a unei centrale se situează între 1 și 2 bari, valoarea optimă fiind de 1,5 bari.
De ce scade presiunea la centrala termică
Scăderea presiunii poate avea două cauze comune:
-
O scurgere în sistemul de încălzire. Fie că vorbim de calorifere sau țevi, acestea pot avea scurgeri care nu sunt întotdeauna ușor de depistat. Dacă observi o presiune scăzută în centrală, caută semne de umezeală pe lângă țevi și calorifere, în caz că ai scurgeri mici și greu de depistat.
-
Aerisirea recentă a caloriferelor. Deși aerisirea caloriferelor trebuie făcută în mod periodic, aceasta demers scade presiune centralei termice.
Dacă presiunea apei scade sub limita de 0,8 bari, majoritatea centralelor vor intra în avarie. Cele cu display digital pot afișa o eroare care îți va indica lipsa apei din centrală.
Cum se reglează presiunea centralei
Robinetul de încărcare cu apă este cel cu ajutorul căruia crești presiunea centralei. Pentru a afla cu exactitate unde este acest robinet, consultă manualul centralei.
Cum poți să crești presiunea apei în centrala termică?
Înainte de a face această operațiune, oprește centrala și lasă instalația termică să se răcească cel puțin 30 de minute. După ce ai localizat robinetul, deschide-l. Vei auzi cum apa curge în centrală.
În același timp, privește atent barometrul. Când indicatorul arată valoarea de 1,5 bari, închide robinetul pentru a nu crea suprapresiune.
În mod alternativ, poți opta pentru instalarea unui robinet de încărcare automată, care va realiza de unul singur această operațiune.
Cum poți să scazi presiunea centralei dacă este prea mare?
Dacă scăderea presiunii este cea mai des întâlnită problemă a unei centrale, nici cealaltă extremă - creșterea presiunii - nu este un simptom sănătos al circuitului termic. Dacă presiunea apei crește peste valoare de 3 bari, supapa de siguranță se va deschide, iar apa din centrală va refula.
Dacă manometrul indică o presiune mai mare de 2 bari, aceasta poate fi scăzută prin eliberarea apei din circuitul termic. Cea mai cunoscută metodă de a scădea presiunea este aerisirea caloriferelor. Poți elibera și apă din centrală, dacă aceasta este dotată cu un robinet de golire. Asigură-te că faci aceste operațiuni cu centrala stinsă și că ai un recipient mare (preferabil un lighean) pentru colectarea apei.
Cu toate acestea, atât scăderea cât și creșterea presiunii pot fi semne ale unor defecțiuni mai avansate, precum defectarea supapei de siguranță sau spargerea membranei vasului de expansiune. Nu te încumeta să repari singur problemele avansate ale instalației termice dacă nu ai uneltele și cunoștințele necesare pentru a o face. Pentru a nu agrava în vreun aceste posibile defecțiuni, apelează cu încredere la un instalator autorizat.
Va recomandam si:
Smart home Salus IT600 este un sistem pentru casa inteligenta la care fiecare dintre noi am visat intr-un trecut nu prea indepartat, pe cand ne-am fi dorit ca sistemul de incalzire sa porneasca singur, in lipsa noastra, iar casa sa ne astepte intr-o caldura primitoare.
Acum prin intregul ansamblu de control de la distanta Salus IT600 orice utilizator isi poate gestiona nu doar oprirea - pornirea unei centrale termice, dar are optiuni de reglare a temperaturilor zonale, administrarea timpului de functionare a unui echipament de incalzire sau chiar opri caldura din calorifere daca a uitat fereastra deschisa. Ceea ce parea o fantezie science fiction cu nu multa vreme in urma, acum este o solutie pentru confort si eficienta
Cum orice om isi face vara sanie si iarna caruta, vara este timpul sa te ocupi de revizia centralei pe lemne pentru casa ta. Economice, fiabile si ecologice, centralele pe lemne necesita o atentie sporita pentru intretinerea acestor echipamente.
Aceasta pentru ca exploatarea centralelor pe lemne presupune o implicare mai atenta a utilizatorului intrucat fumul si rezidurile ramase in urma arderii necesita curatarea frecventa a sistemului de incalzire indiferent ca este vorba de cazan pe combustibil solid conventional sau cu gazeificare.
Spre deosebire de centralele termice pe gaz, in cazul celor pe lemne verificarea este recomandata a fi facuta atat inainte, cat si dupa iesirea din sezonul rece.
SC Reparatii Centrale SRL este societate autorizata ISCIR si are contract de service direct cu Viessmann Romania.
Daca ai o centrala termica Viessmann care are probleme in functionare noi suntem partenerul de service ideal. Piesele de schimb pentru centralele termice Viessmann sunt cumparate direct de la Viessmann Romania iar tehnicienii nostrii sunt foarte bine pregatiti.
Daca ai nevoie de piese Viessmann pentru centrale termice noi livram imediat in toata tara .
RON 3.00 - 31459.00
