Defectiuni frecvente ale centralelor pe gaz
Centralele termice pe gaz sunt unele dintre cele mai populare si economice sisteme de incalzire, iar de la introducerea pe piata a echipamentelor care utilizeaza condensatia sunt in mod sigur cele mai eficiente sisteme de incalzire. Ca orice aparat complex care imbina componente electrice si electronice cu cele mecanice, aceste ehipamente sunt supuse defectiunilor.
Erorile de functionare pot fi dintre cele mai diverse, ne vom concentra pe cele mai frecvente defectiuni ale centralelor pe gaz.
Erori cauzate de furnizarea deficitara de gaz si apa
Unele cele dintre cele mai dese intreruperi in functioarea centralei, insotite de mesaje de avarie, sunt cele cauzate de lipsa alimentarii fie cu agent termic (apa), fie presiunea scazuta sau deloc a combustibilului (gaz).
In ambele cazuri centrala se opreste din functionare, semnaland un mesaj specific. De asemenea, centrala se poate opri ( nu mai arde flacara) in cazul in care exista apa la furnizarea de gaze. Oricare ar fi situatia, echipamentul trebuie oprit pana la remediere problemei la furnizor. In cazul in care acelasi mesaj de avarie se repeta, recomandat ar fi sa apelati la un specialist sa elimine alte cauze.
Defectiuni cauzate de depuneri
Calcarul si magnetita existente in apa se pot depune pe schimbatorul de caldura su pe componente de miscare ale centralei acestea cauzand zgomote ciudate si chiar blocarea echipamentului.
O alta problema care poate aparea de la depuneri, nu neaparat de calcar, este faptul ca in ciuda centralei care functioneaza in parmetri nu se incalzesc caloriferele. Cum apa ( agentul termic) are in compozitie impuritati, aceste in timp se pot depune in calorifere, nemaipermitand incalzirea acestora.
Apelati la un specialist care sa identifice problema reala a centralei. Acesta va poate recomanda schimbarea filtrelor anti- depunere, curatarea caloriferelor sau montarea unui filtru anti-magnetita suplimentar.
Aprinderea intermitenta sau deloc a flacarii
Daca flacara se aprinde intermitent, pot exista mai multe cauze. Prima este legata de presiunea insuficiente sau lipsa gazului pe circuitul de alimentare, atat din cauza furnizorului de gaz, dar si pentru ca robinetul a ramas inchis. O alta problema poate fi cauzata de temperatura foarte ridicata in cazan care a provocat intrarea centralei in avarie. In acest caz, lipsa flacarii este insotita de un mesaj sau aprinderea unui bec de avarie.
Aprinderea intermitenta a flacarii ( aprins-stins in mod repetat) apare cand este inversat nulul cu faza, tot ce trebuie sa faceti este sa schimbati pozitia stecherului in priza de alimentare. In cazul in care oricare dintre aceste probleme se repeta, recomandarea noastra este sa apelati la un depanator autorizat.
Centrala termica nu incalzeste
Cand centrale termica nu u incalzeste ( spatiul sau apa calda menajera) pot exista o multime de cauze, iar sfatul nostru este sa apelati la o persoana autorizata sa determine defectiunea. Una dintre problemele des intalnite sunt disfunctionalitati ale vanei cu 3 cai, termostatul de ambianta sau presiunea apei este scazuta. Chiar si in aceasta ultima situatie pot exista cauze variate, de la furnizarea de apa locala, la pierderi in sistem sau defectiuni ale pompei de circulatie, toate sunt in egala masura posibile.
Scurgerea sau prelingerea de apa la centrala termica
Cand apar picaturi de apa intr-un sistem de incalzire cauzele pot fi variate si multiple. De la uzura unor banale garnituri, la defectiuni ale pompei de circulatie. Un specialist autorizat in instalatii va stabili in functie de locul in care are loc prelingerea si prin inspectarea echipamentului cauza.
Defectiuni cauzate de functionarea deficitara a centralelor in condensare
Daca pe durata iernii se formeaza turturi de gheata pe teava de scurgere a condensului sau centrala este rece, trebuie sa chemati un specialist in centrale termice sa determine cauza.
Acestea sunt doar repere ale defectiunilor centralelor termice. Sfatul nostru este sa apelati la un specialist in domeniu din doua motive: pentru ca stie si pentru ca toate reparatiile se fac obligatoriu de catre o persoana autorizata!. Apelati la un specialist ce instaleaza numai piese de schimb originale .
Daca aveti un prieten care are probleme cu centrala termica, il puteti ajuta cu articolul nostru.
Va recomandam si:
Printr-un panou solar puteti profita de o sursa de energie puternica si libera: Soarele. Conform studiilor, Soarele trimite catre Pamant mai multa energie decat poate consuma intreg globul intr-un an. Fiind o sursa de energie regenerabila, infinita si cel mai important gratuita, omul a invatat sa valorifice aceasta "comoara" prin captarea razelor solare si transformarea acestora in caldura pe care mai apoi o transmite catre sistemul de incalzire. Datorita emisiilor reduse de CO2 cu pana la 2000kg/an panourile solare sunt solutia cea mai ecologica pentru incalzirea locuintelor, acestea nu polueaza aerul si nu emana gaze.
SC Reparatii Centrale SRL face parte din clubul de service Ariston.
Ce este acest club de service ?
Ariston Romania doreste sa asigure servicii premium pentru toti utilizatorii de centrale termice Ariston. Pentru acest lucru a impus anumite standarde si exigente in ceea ce priveste firmele de service si doar o parte din centrele service autorizate la nivel national au reusit sa indeplineasca cerintele Ariston Romania.
Noi Reparatii Centrale SRL ne mandrim ca am indeplinit exigentele si suntem acum membru in clubul Ariston.
Pufferul este un rezervor de acumulare a agentului termic in instalatiile de incalzire. Acesta inmagazineaza energia termica furnizata de centralele termice pe combustibil solid si optimizeaza functionarea lor prelungind durata de viata a acestora.
Este ideal sa fie instalat in cazul centralelor termice pe lemne, pentru ca acestea nu isi pot modula puterea atit de usor si de eficient ca si centralele pe gaz.
Exista mai multe tipuri de puffere:
- fara serpentina
- cu 1 serpentina (poate fi legat la o singura sursa pt incalzirea apei: centrala termica SAU panouri solare),
- cu 2 serpentine (poate fi conectat simultan la 2 surse de incalzire: centrala termica si panouri solare, de ex),
- tank in tank (se foloseste si la prepararea ACM, caci rezervorul din interior se comporta ca un boiler).
Avantajele folosirii unui puffer corect dimensionat la o instalatie de incalzire cu centrala termica pe lemne sunt :
- Centrala termica functioneaza uniform => uzura centralei va fi mai mica in timp => durata de viata a cazanului creste.
- Procesul de ardere este mai eficient => emisiile de gudron si noxe sunt mai reduse.
- Centrala termica functioneaza in cea mai mare parte a timpului la temperatura nominala pe tur => randamentul centralei este maxim => economie de combustibil ( veti consuma mult mai putine lemne pentru incalzire )
- Toti utilizatorii de centrale termice pe lemne se plang de desele alimentari cu lemne ale unei centrale in timpul unei zile sau mai ales in noptile geroase de iarna cand trebuie realimentat cazanul. Instalarea unui puffer va genera intervale mai mari de timp intre 2 alimentari succesive ale cazanului => usurinta si confort in exploatare .
- Puteti instala un termostat de ambient ce va controla pompa pufferului si astfel veti avea confort sporit in casa precum si substantiale reduceri de combustibil deoarece caldura produsa de cazan se va acumula in puffer iar din puffer se va distribui in casa conform dorintei dumneavoastra.
Aceste puffere se achizitioneaza separat .
Pentru o instalare si o functionare corecta a centralelor pe lemne aveti nevoie de urmatoarele accesorii :
1. Centrale termice pe combustibil solid cu ardere clasica :
- Pompa de circulatie circuit incalzire - 1 buc
- Set Olandezi pompa circuit incalzire - 1 set
- Vas de expansiune circuit incalzire - 1 buc
- Supapa siguranta - 3 bar - pentru instalatie incalzire - 2 buc
- Aerisitor automat - 1 buc
- Vana de amestec termostatica sau Pompa recirculare ( pentru by-pass ) - 1 buc
- Set Olandezi pompa de by pass - 1 set ( valabil doar daca se opteaza pentru pompa de recirculare in loc de vana de amestec termostatica )
- Termostat de contact (pentru comanda pompa) -1 buc
2. Centrale termice pe lemne cu gazeificare :
- Pompa de circulatie circuit incalzire - 1 buc
- Set Olandezi pompa circuit incalzire - 1 set
- Vas de expansiune circuit incalzire - 1 buc
- Supapa siguranta - 3 bar - pentru instalatie incalzire - 2 buc
- Pompa recirculare ( pentru by-pass ) - 1 buc
- Set Olandezi pompa by pass - 1 set
- Termostat de contact (pentru comanda pompa)
- Supapa termica - 1 buc
- Aerisitor automat - 1 buc
Aceste produse NU sunt incluse in pretul centralei si se achizitioneaza separat.
Pentru alegerea corecta a acestor accesorii puteti apela la consultantii nostrii .
RON 3.00 - 31459.00