Filtrele pentru centrala termica: importanta, tipuri si sfaturi utile pentru schimbarea lor
Daca te gandesti ce ii mai trebuie unei centrale termice pentru a avea viata lunga si a functiona fara probleme cat mai mult timp, atunci este bine sa iei in considerare, pe langa reviziile periodice, si schimbarea unor componente care asigura buna functionare a centralei, cum ar fi filtrele. Cele pentru impuritati, de exemplu, au rolul de a impiedica patrunderea reziduurilor, cum ar fi nisipul, calcarul sau rugina.
- Depunerile de calcar - cea mai frecventa problema a sistemului de incalzire
- Problemele generate de impuritatile din apa
- Tipuri de filtre pentru centrala termica
- Filtrul anticalcar
- Filtrul Y cu sita
- Filtrul Y de impuritati
- Filtrul antimagnetita
- Cand se schimba filtrele
Depunerile de calcar - cea mai frecventa problema a sistemului de incalzire
Apa cu care gatim, ne spalam si ne incalzim contine, printre altele, calciu si magneziu, doua minerale care contribuie la formarea carbonatului de calciu (calcarul), care se depune pe tevi, robinete si in instalatii. Aceasta este o problema destul de suparatoare care duce, in timp, la stricarea aparatelor electrocasnice. Asadar, cu cat apa este mai dura, cu atat aceasta problema a depunerilor va fi una mai acuta.
Cele mai frecvente probleme ale centralelor termice apar, de obicei, pe timpul iernii, cand acestea sunt solicitate mai mult pentru incalzirea locuintelor si sunt declansate de depunerile de calcar, mal si magnetite, acestea din urma fiind recirculate in sistemul de incalzire de la radiatoare.
In general, agentul termic folosit de centrala termica este apa, aceasta fiind incalzita si recirculata in calorifere. De aceea, apa dura, pe care o intalnim foarte des in gospodarii, dauneaza in timp centralei termice si electrocasnicelor care recircula apa potabila (masina de spalat rufe sau cea de spalat vase etc.).
Astfel, depunerile de calcar care ameninta si centralele termice sunt proportionale cu duritatea apei si cu regimul termic al circuitului sanitar al centralei, intrucat incalzirea apei in centrala favorizeaza reactia chimica ce duce la formarea calcarului.
Asadar, daca nu luam masuri de protectie, calcarul afecteaza buna functionare si performantele anumitor componente vitale ale centralei termice. Masurile de protectie ale centralei termice constau in montarea filtrelor magnetice anticalcar si a dedurizatoarelor. Cele dintai sunt montate in instalatiile casnice si functioneaza cu ajutorul tehnologiei magnetilor permanenti.
Problemele generate de impuritatile din apa
Impuritatile conduc la o serie de probleme care opresc centrala termica sa functioneze si sa dea un randament optim:
- reduc transferul termic prin depunerea in jurul peretilor instalatilor;
- conduc la cresterea pierderilor de presiune prin depunerea pe conducte;
- blocheaza pompele de circulatie si robinetii.
Tipuri de filtre pentru centrala termica
Pentru buna functionare, centrala termica are nevoie de accesorii care sa o protejeze in timp. De exemplu, centrala pe gaz are nevoie de un regulator cu filtru de impuritati incorporat montat pe teava de alimentare cu gaz a centralei termice. Mai jos vom prezenta alte tipuri de filtre care protejeaza centrala termica de impuritatile prezente in agentul termic:
Filtrul anticalcar
Filtrul magnetic actioneaza prin campul magnetic care disociaza moleculele sarurilor dure, iar cristalele de calciu devin o pulbere fina. Pulberea nu mai poate paticipa la formarea calcarului pentru ca este mentinuta in suspensie.
Filtrul anticalcar poate fi:
- magnetic;
- cu polifosfati;
- cu gel;
- electronic.
Acest filtru se monteaza pe teava de intrare apa rece in centrala termica.
Filtrul Y cu sita
Este un tip de filtru mecanic care este montat cu scopul de a retine particulele solide din apa. Filtrul Y protejeaza centrala termica de impuritatile apei care intra in contact cu centrala si este recomandat sa fie un filtru cu cartus din bumbac, care poate retine impuritatile foarte fine.
Filtrele cu cartus au un principiu simplu - sunt formate dintr-un pahar din polipropilena pe care este aplicata o sita (din nylon sau bumbac) lavabila. Astfel, filtrul cu cartus actioneaza mecanic, prin retinerea reziduurilor din apa. Este usor de folosit si se recomanda utilizarea lui timp de 24 de luni, perioada in care trebuie spalat o data la trei luni.
Acest filtru se monteaza pe teava de intrare apa rece, inaintea filtrului anticalcar.
Filtrul Y de impuritati
Acesta este un filtru care protejeaza centrala de impuritatile agentului termic din circuitul de incalzire si de particulele de rugina din calorifere. De aceea, acest tip de filtru trebuie schimbat sau curatat la intervale regulate.
Acest filtru se monteaza pe returul instalatiei de incalzire a centralei termice.
Filtrul antimagnetita
Montarea unui filtru antimagnetita este cea mai buna solutie pentru protectia centralelor impotriva impuritatilor feroase si neferoase prezente in instalatiile de incalzire. Magnetii pozitionati la exteriorul inelului creeaza un camp magnetic care blocheaza particulele feroase din apa. In acest fel, apa este filtrata de sita din otel-inox, care pastreaza reziduurile ramase si le lasa sa se depuna pe partea inferioara a filtrului.
Acest filtru se monteaza pe teava de retur a instalatiei si indeparteaza 100% depunerile care contin fier.
Citeste si : ce probleme poate cauza magnetita la o centrala termica
Cand se schimba filtrele
In functie de tipul de filtru, de proprietatile acestuia si de indicatiile instalatorului, acestea se pot schimba si la 24 de luni. De cele mai multe ori, indicatiile de schimbare a filtrului se fac la revizia centralei termice si sub indrumarea specialistului.
Totusi, acestea se pot curata la un interval de timp fix (la unele filtre se recomanda curatarea o data la trei luni), cu frecventa indicata de instalatorul care monteaza filtrul.
Obligatoriu filtrele si robinetii se schimba atunci cand inlocuiti centrala veche cu una noua.
Depunerile si impuritatile din apa pot afecta grav instalatia centralei termice si poate fi necesara schimbarea componentelor. Daca doresti sa iti protejezi centrala termica si sa o ajuti sa functioneze la un nivel optim pentru cat mai mult timp, este bine sa te sfatuiesti cu un profesionist in privinta tipului de filtru care se potriveste centralei tale termice. In acelasi timp, poti sa economisesti aproximativ 30% din posibilele costuri cu reparatiile.
Citeste si Curatarea centralei termice - Solutii eficiente pentru eliminarea depunerilor
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
