MIC GHID de alegere a centralei termice pe lemne. La ce trebuie să fii atent
Centralele termice pe lemne reprezintă o soluție pentru toate persoanele care locuiesc la casă și nu își doresc instalarea unei centrale pe gaz sau curent electric.
Centralele termice pe lemne pot avea un cost de achiziție mai mare decât clasicele modele pe gaz, însă investiția se va amortiza, în timp. Și asta pentru că lemnul este mult mai accesibil ca preț decât gazul.
În plus, centralele termice pe lemne emit o cantitate considerabil mai mică de carbon, fiind mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Cu toate acestea, există o mulțime de modele de centrale termice pe lemn. Tocmai de aceea, pentru a face alegerea potrivită, este necesar să ții cont de câțiva factori esențiali. Înainte de toate, însă, reține că aceste centrale pot cântări foarte mult, putând să ajungă și la sute de kilograme.
Iată care sunt, așadar, caracteristicile de care ar trebui să ții cont în alegerea centralei termice pe lemne:
Gazeificare sau ardere clasică?
Există două tipuri de centrale termice pe lemne: cu gazeificare sau cu ardere clasică. Acestea au modalități foarte diferite de funcționare. Cea mai importantă este însă eficiența sau randamentul transformării combustibilului solid în căldură. Acesta se măsoară în procente. Pentru centralele cu ardere clasică, acest randament este de 70%. Pentru centralele pe lemn, se poate ridica chiar și la 94%.
Mai clar, cu cât este acest randament mai mare, cu atât vei consuma mai puține lemne pentru a încălzi locuința. Asta se traduce prin economie la costul combustibilului.
Așadar, cele mai eficiente centrale pe lemne sunt cele cu gazeificare. Însă ține minte că o astfel de centrală nu poate funcționa decât cu lemn foarte uscat și cu ardere lentă. Așadar, exclude bradul de pe listă.
Un alt avantaj a acestor centrale este că au camera de ardere foarte voluminoasă. Prin urmare, nu vei mai fi nevoit să tai lemnele în bucăți mai scurte de 50 de centimetri. Iar cantitatea de cenușă care rezultă este mai mică decât în cazul centralelor cu ardere clasică. Asta pentru că în centralele cu gazeificare lemnul arde aproape complet.
Sunt însă mai scumpe decât modelele clasice, însă investiția este amortizată datorită reducerii cantității necesare de lemn.
Alte informații utile despre centralele pe lemne
Centrala termică pe lemne are un cost de achiziție mai mic. În plus, utilizează lemne de orice tip, chiar și pe cele cu un grad de umiditate ridicată. Însă, tocmai din această cauză, gradul de ardere al lemnelor, dar și căldura degajată vor fi afectate. Așadar, reprezintă o soluție dacă nu vrei să cheltui inițial o sumă considerabilă de bani. Nu și dacă îți dorești rezultate pe termen lung, însă.
Dimensiunile cazanului sunt și ele importante atunci când alegi modelul de centrală termică pe lemne. Cu cât este mai mare, cu atât poți să introduci mai multe lemne pentru a obține o temperatură potrivită în locuință.
Cu alte cuvinte, dimensiunea cazanului ar trebui aleasă în funcție de suprafața casei pe care o ai de încălzit. Sfatul unui specialist este în acest caz crucial. Pentru cele mai bune rezultate însă, va trebui să folosești un lemn de calitate, cât mai uscat.
Montarea acestor centrale se face cu ajutorul unui specialist, temperatura recomandată de funcționare fiind de 75-85 grade Celsius.
De unde cumperi o astfel de centrală
Pentru că au dimensiuni considerabile și o greutate pe măsură, chiar și de sute de kilograme, centralele pe lemne sunt greu de transportat.
Soluția este comanda online, de pe un site specializat în astfel de produse și care oferă transportul la domiciliul clientului. Pe site-ul www.piesecentrale.ro găsești o oferă complexă, pentru toate nevoile și buzunarele.
Tu ce tip de centrală ai ales? Ești mulțumit cu alegerea făcută?
Va recomandam si:
RON 1.00 - 23484.00
