Montajul, punerea in functiune si autorizarea de functionare a unei centrale termice de apartament
Cea mai intalnita centrala termica este cea de aparatament si in mod normal are 24 kw, aceasta se poate monta foarte usor pe perete si satisface toate nevoile casnice, fiind destinata producerii de agent termic necesar incalzirii locuintei, cat si pentru prepararea de apa calda menajera in regim instant. De multe ori punerea in functiune se confunda cu instalarea centralei, mai jos o sa va prezentam diferentele dintre acestea.
Montajul centralei termice
Este prima operatiune pe care o s-o faceti dupa achizitionarea centralei termice. In conformitate cu legislatia in vigoare veti afla ca nu puteti face dumneavoastra aceasta instalatie, ci numai firmele autorizate ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat) pentru montajul centralelor termice si se va face pe baza unui proiect ce trebuie sa fie autorizat de un verificator atestat MLPTL.In cele mai multe cazuri aceste firme va pot ajuta si cu montajul instalatiei de incalzire, calorifere si tevi.
Pentru alimentarea centralei cu combustibil gazos trebuie sa luati legatura cu o firma autorizata ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale)
Alegerea firmelor cu care veti lucra o faceti dumneavoastra, probabil pe baza unor recomandari de la cunostinte care au trecut prin etapele respective, sau direct de pe site-urile: www.iscir.ro si www.anrgn.ro .
IMPORTANT!! Centralele termice nu trebuiesc pornite de catre instalatori, acestea pot fi pornite numai de catre service-ul autorizat pentru puneri in functiune. Dupa montaj, instalatorul trebuie doar sa umple instalatia pentru a se constata daca sunt scurgeri, pe timp de iarna umplerea se poate face cu putin timp inainte de sosirea service-ul autorizat.
Punerea in functiune
Este cea mai importanta operatiune care se va executa asupra centralei, de aceasta operatiune depinde functionarea in parametrii recomandati de producator a centralei termice dar si pentru a beneficia de garantia produsului.
Punerea in functiune (PIF) reprezinta o serie de verificari si reglaje, obligatorii conform normelor PTA1/2010, care se fac la finalizarea executiei instalatiei. Aceasta operatiune se face de catre un service autorizat ISCIR dar si autorizat de catre producatorul de centrale termice, datele lor sunt in certificatul de garantie.
Acte necesare pentru punerea in functiune a centralei termice:
- factura de achizitie a centralei termice
- certificatul de garantie al centralei termice
- proiectul instalatiei de gaz natural, acesta trebuie sa contina schema izometrica a intalatiei de gaz in care arata amplasarea in plan a centralei termice
- detectorul de gaz cu electrovalva sa fie montat
- procesul verbal pentru proba la rece a instalatiei
Etapele necesare pentru punerea in functiune a unei centrale termice:
- alimentarea aparatului cu combustibil gazos, apa si energie electrica;
- verificarea etanseitatii circuitelor de combustibil gazos si de apa;
- verificarea functionarii sistemelor de reglare si de protectie;
- reglarea parametrilor de intrare in aparat;
- pornirea aparatului, efectuarea reglajelor necesare pentru o functionare optima a aparatului in conditiile reale existente la utilizatorul final;
- reverificarea functiilor de reglare si protectie la cald (in functionarea normala a aparatului);
- verificarea la cald a evacuarii gazelor de ardere, a tirajului si a etanseitatii circuitului de evacuare a gazelor de ardere;
- aducerea aparatului in functionare la parametrii nominali si efectuarea verificarii arderii;
- masurarea parametrilor de functionare si inregistrarea acestora in buletine, fise de masuratori etc. (in conformitate cu propriile proceduri) si, in mod obligatoriu, intr-un raport de verificare.
- instruirea utilizatorului final caruia i se va explica modul de exploatare si intretinere curenta a aparatului, subliniindu-se urmatoarele obligatii si restrictii:
-
- - utilizatorul final are obligatia sa opreasca imediat din functiune aparatul la care constata o anomalie/defectiune si sa se adreseze unui prestator de specialitate autorizat de ISCIR pentru remedierea defectelor;
- - este interzisa repunerea in functiune a aparatului pana la remedierea defectelor, care trebuie sa fie efectuata numai de agenti economici autorizati de ISCIR;
- - este strict interzisa incredintarea aparatelor de catre utilizatorii finali unor persoane sau agenti economici neautorizati de ISCIR pentru a se efectua interventii si reparatii la acestea;
- editarea, completarea livretului aparatului si predarea acestuia utilizatorului final;
- contrasemnarea raportului de verificare de catre utilizatorul final, care semnifica faptul ca acesta si-a asumat obligatiile privind utilizarea in continuare a aparatului numai in conditiile in care il va supune verificarilor tehnice periodice.
Autorizarea de functionare
Autorizarea de functionare a centralelor termice reprezinta ansamblul de activitati de verificare si validare a rezultatelor masuratorilor si incercarilor functionale executate la punerea in functiune initiala a aparatelor sau cu ocazia verificarilor tehnice periodice ale acestora, in scopul confirmarii indeplinirii conditiilor de functionare in siguranta a aparatelor instalate de d-voastra.
Actele necesare autorizarii functionarii centralei termice:
- factura de achizitie a centralei termice
- certificatul de garantie al centralei termice
- proiectul instalatiei de gaz natural, acesta trebuie sa contina schema izometrica a intalatiei de gaz in care arata amplasarea in plan a centralei termice
- detectorul de gaz cu electrovalva sa fie montat
- procesul verbal pentru proba la rece a instalatiei
Operatiunile care se executa pentru eliberarea autorizarii de functionare:
- Verificarea integritatii aparatului si a mentinerii conditiilor initiale de instalare
- Verificarea si reglarea instalatiei de arderea avand scopul unei arderi complete, eficiente, conform indicatiilor date de catre producator
- Efectuarea verificarilor aplicabile in conformitate cu conditiile tehnice prevazute de catre producator
- Analiza gazelor arse si verificarea incadrarii valorilor in limitele admise
- Operatiunea se executa cu analizor de gaze de ultima generatie,manometru digital si multimetru
Autorizarea de functionare a centralei termice (AF) se acorda pentru o perioada de 2 ani de zile de la data emiterii. Dupa 2 ani de zile autorizatia trebuie prelungita prin efectuarea verificarii tehnice periodice (VTP) numai de o firma autorizata ISCIR. Verificarea Tehnica Periodica a centralei termice este obligatorie la fiecare 2 ani.
Recomandarile firmei noastre
Daca centrala este veche si se inlocuieste cu una noua va recomandam sa schimbati si intreg setul de robineti de sub centrala, acestia pot ceda in orice moment din cauza uzurii. Alegeti numai produse de calitate, evitati produsele ieftine de la producatori indoielnici.
Pentru protectia componentelor centralei termice recomandam ca inainte de instalarea centralei sa se monteze pe teava de retur a instalatiei un filtru anti-magnetita, reusind sa indeparteze depunerile de fier in proportie de 100%. Aceasta operatiune se poate face chiar daca centrala a fost instalata, modificandu-se tevile de pe partea de retur.
Fluctuatiile de curent sunt o problema reala cu care se poate confrunta o centrala termica, ele pot sa arda placa electronica, aceasta defectiune nu face obiectul garantiei la niciun proucator de centrale termice, stabilizatorul de tensiune protejeaza centrala termica de aceste fluctuatii de curent. Pentru economie la facturile de gaz natural si curent electric recomandam achizitionarea unui cronotermostatul de ambient care este necesar si pentru a avea un control mai bun asupra centralei termice.
Pentru siguranta dumneavoastra dar si a familiei dumneavoastra recomandam ca montajul, punerea in functiune, autorizarea de functionare si orice interventie asupra centralei sa se faca de catre un service autorizat.
RON 3.00 - 31459.00