Piesa de schimb este prea scumpa, doresti o centrala noua pentru locuinta ta?
De multe ori preturile pentru o piesa de schimb la o centrala termica depaseste bugetul alocat reparatiei centralei si atunci orice utilizator se gandeste sa achizitioneze o centrala noua. La ora actuala cele mai multe centrale sunt cele conventionale insa de cativa ani au aparut pe piata si centralele in condensare. Am creat acest articol pentru a explica mai bine procesul de condensatie, diferentele dintre acestea dar si recomandarile noastre.
De ce trebuie sa alegi o centrala termica in condensare?
La centralele conventionale, gazele de ardere sunt evacuate in atmosfera la temperaturi de aproape 110 grade Celsius, astfel se pierde o mare parte din energie in procesul combustiei. Centralele termice in condensare au fost create pentru a prelua o parte din caldura care se pierde in mod obisnuit, pentru a fi reintrodusa in sistem. La centralele in condensare randamentul este mult mai bun fiind cuprins intre 102% si 109% fata de centralele conventionale care au randamentul cuprins intre 80% si 92%. Pe scurt, procesul de condensatie inseamna economie la factura de gaz si curent.

Singurul dezavantaj in utilizarea unei centrale in condensare este faptul ca are nevoie de un furtun/teava catre cea mai apropiata canalizare pentru eliminarea condensului rezultat in urma procesului de condensatie. In unele cazuri teava de condens este scoasa direct afara si daca aceasta nu este izolata sau protejata poate sa inghete iarna, in acest caz centrala va intra in avarie si se va opri.
Cum alegi centrala potrivita nevoilor tale?
Chiar daca pe majoritatea utilizatorilor de centrale termice nu ii intereseaza datele tehnice acestea sunt vitale in alegerea noii centrale.
Cele mai importante criterii in alegerea unei centrale termice noi sunt:
- puterea: daca spre exemplu, ati avut o centrala de 24 kw si aceasta nu incalzea apa si la ultimul consumator/robinet sau ati mai construit intre timp inca o camera atunci trebuie sa chemati un specialist care va ajuta sa alegeti puterea necesara dar in mod normal daca centrala veche de 24 kw a facut fata tuturor consumatorilor atunci va fi perfecta o centrala de 24 kw;
- eficienta/randamentul: o centrala in condensare trebuie sa aiba randamentul supraunitar, este un criteriu esential pentru a avea facturi cat mai mici la gaze si curent electric;
- producatorul: trebuie sa fie unul de incredere si popular;
- garantia: unii producatorii sunt atat de siguri de produsele lor incat au marit garantia pana la 5 ani.

Am cumparat o centrala noua, ce fac acum?
In primul rand, pentru a beneficia de garantie orice producator recomanda montarea, punerea in functiune si eliberarea autorizarii de functionare de catre un service agreat de catre ei si cel mai important sa fie autorizat ISCIR, in caz contrar costurile oricarei reparatii sunt suportate de catre beneficiar.
IMPORTANT - trebuie sa cititi cu mare atentie certificatul de garantie, acolo o sa aflati informatii foarte importante cum ar fi: conditiile de garantie, centrul de service din orasul dumneavoastra, dar si operatiuniile pe care trebuie sa le faceti pe perioada garantiei, unii producatori cer sa se faca si o revizie impreuna cu verificarea tehnica periodica.
In al doilea rand, majoritatea celor care au avut o centrala veche nu au stiut cat de esentiale sunt verificarile tehnice sau montarea unui detector de gaz. Verificarile tehnice periodice sunt obligatorii si trebuiesc facute din doi in doi ani. Detectorul de gaz trebuie montat odata cu centrala, in lipsa acestuia nu se poate elibera autorizarea de functionare si centrala ramane oprita pana la montarea detectorului de gaz.
Recomandarile firmei noastre
Multi clienti aleg sa-si pastreze robinetii si filtrele care au fost instalate in trecut dar nu inteleg la ce riscuri se expun, acestea pot ceda in orice moment si pot creea mari pagube, recomandam inlocuirea tuturor filtrelor si robinetilor.
Odata cu achizitionarea unei centralei, recomandam sa cumparati un filtru antimagnetita, stabilizator de tensiune dar si un cronotermostat de ambient. Filtrul antimagnetita protejeaza componentele centralei de magnetita din calorifere. Fluctuatiile de curent pot sa arda placa electronica a centralei termice, aceasta nu face obiectul garantiei, stabilizatorul de tensiune protejeaza centrala de aceste fluctuatii de curent. Cronotermostatul de ambient este necesar pentru a avea un control mai bun asupra centralei dar si pentru economie la facturile de curent electric si gaze naturale.
La inlocuirea centralei termice se recomanda si o spalare chimica a instalatiei, magnetita dar si mizeria care sunt deja in calorifere pot creea un mare disconfort, atat in buget cat si din cauza lucrarilor aferente remedierii problemelor.

Ca si producator de centrale termice recomandam firma italiana Ariston, centralele termice Ariston au o eficienta energetica de aproape 110% in conditii normale. Au o gama larga de centrale termice si suntem siguri ca o veti gasi pe cea potrivita nevoilor dumneavoastra, in plus unele centrale au o garantie extinsa pana la 5 ani.
Orice interventie asupra centralei termice trebuie sa fie facuta de catre un service autorizat.
- previne depunerea magnetitei in schimbatoarele de caldura ale centralelor si in radiatoare
- se monteaza foarte usor, in orice pozitie
- usurinta in exploatare
- pacheul contine si un lichid inhibitor LX1
- garantie 5 ani
RON 1.00 - 23484.00
