Unde se montează centrala termică: amplasare corectă şi interdicţii
Centrala termică este un echipament extrem de complex care funcţionează după anumite reguli foarte bine stabilite şi nu poate fi montată de orice persoană care se pricepe cât de cât la instalaţii. Pentru amplasarea centralei ai nevoie de specialişti şi de firme autorizate.
Cine montează centrala - reglementări în vigoare
Dupa ce amplasarea centralei s-a stabilit conform proiectului de gaz urmeaza cele două etape ale instalării centralei termice pe gaz. Acestea sunt montarea centralei termice şi racordarea centralei termice la reţeaua de gaze.
Montarea centralei termice
Primul lucru şi, poate, cel mai important pe care trebuie să-l cunoşti despre montarea centralei termice este faptul că aceasta poate fi montată în locuinţa ta doar de firme autorizate de ISCIR - Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Tot o firmă autorizată trebuie să facă, periodic, revizia şi lucrările de mentenanţă ale centralei termice.
Racordarea centralei termice
Chiar dacă centrala termică a fost montată, racordarea ei la reţeaua de gaze poate fi făcută doar de o firmă sau de o persoană fizică autorizată de ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Lista cu aceste firme şi normele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească instalaţia de alimentare cu gaze a centralei termice sunt, la rândul lor, disponibile pe site-ul ANRE.
Montarea corectă a centralei termice cu tiraj forţat
Centrala termică cu tiraj forţat este cea mai populară în România, în special în apartamente şi în casele de locuit. Potrivit principiului de funcţionare a acestui tip de centrală termică, aerul necesar pentru combustie este preluat din afara încăperii, iar centrala este complet etanşă. Gazele rezultate în urma arderii sunt expulzate tot în afara încăperii.
Acest model de centrală poate fi montat în spaţii mici, iar aerul pentru ardere şi gazele rezultate circulă printr-un sistem tub-în-tub care poate fi scos prin perete, în afara locuinţei. Iată principalele reguli de montare a centralei termice cu tiraj forţat:
- camera în care este instalată centrala termică trebuie să aibă o suprafaţă vitrată (totalitatea suprafeţelor ferestrelor sau luminatoarelor) suficient de mare, în funcţie de materialul din care sunt construiţi pereţii:
○ pereţi din cărămidă: suprafaţă vitrată 0,05 mp la fiecare metru cub de volum al încăperii
○ pereţi din beton: suprafaţă vitrată 0,03 mp la fiecare metru cub de volum al încăperii
- centrala termică trebuie să aibă un spaţiu de acces de aproximativ 40 de centimetri în jurul echipamentului; asta înseamnă că nu poate fi instalată într-o nişă, de exemplu;
- centrala termică nu trebuie mascată sau încorporată în mobilă, pentru că instalatorii şi persoanele autorizate trebuie să aibă acces liber permanent la partea din faţă a ei;
- în încăperea unde este instalată o centrală cu tiraj forţat nu este nevoie să fie creată o priză de aer proaspăt către exterior.
Montarea corectă a centralei termice cu tiraj natural
Centrala termică cu tiraj natural este potrivită în special pentru casele de locuit sau pentru spaţiile comerciale de dimensiuni mari.
Acest lucru se datorează faptului că evacuarea gazelor produse în urma arderii combustibilului se face printr-un coş de fum, la fel ca în cazul sobelor. Într-un apartament de bloc, instalarea acestui coş este aproape imposibilă dacă clădirea nu a fost prevăzută din construcţie cu aşa ceva. Iată care sunt principalele reguli de montare a centralei termice cu tiraj natural:
- încăperea în care este montată centrala termică trebuie să aibă un volum net de cel puţin 18 metri cubi în cazul încăperilor de zi şi cel puţin 7,5 metri cubi în cazul bucătăriilor şi oficiilor;
- încăperea trebuie să aibă în mod obligatoriu o priză de aer, amplasată în partea de jos a peretelui, la cel mult zece centimetri de podea;
- dimensiunea prizei de aer trebuie să fie de cel puţin 100 de centimetri pătraţi. În cazul în care priza de aer nu dă către exteriorul clădirii, ci către o altă încăpere, trebuie să aibă dimensiuni duble.
- la fel ca în cazul centralei termice cu tiraj forţat, suprafaţa vitrată a încăperii trebuie să respecte anumite dimensiuni, în funcţie de materialul de construcţie al clădirii:
○ pereţi din cărămidă: suprafaţă vitrată 0,05 mp la fiecare metru cub de volum al încăperii
○ pereţi din beton: suprafaţă vitrată 0,03 mp la fiecare metru cub de volum al încăperii
- coşul centralei trebuie să permită evacuarea completă a gazelor de ardere deasupra clădirii. Aşadar, nu este suficientă o străpungere a peretelui.
Interdicţii la montarea centralelor termice
Locurile unde NU se montează o centrală termică sunt - sau ar trebui să fie - deja cunoscute de firma pe care ai angajat-o ca să îţi instaleze centrala. Dacă ai dubii legate de cunoştinţele celor din echipa de montaj, e de preferat să schimbi firma. Iată care sunt principalele interdicţii în montarea centralei termice în locuinţe, dar şi în clădirile publice.
La bloc sau într-o casă de locuit
Una dintre cele mai frecvente greşeli este instalarea centralei termice într-o încăpere insuficient aerisită sau improprie pentru rolul acesteia.
- Este interzisă montarea centralei termice în balcon, chiar dacă acesta este închis, din cauza pericolului de îngheţ sau de condens.
- Este interzisă montarea centralei termice în dormitor sau în living.
- Este interzisă montarea centralei termice cu tiraj natural în baie.
- Este interzisă montarea centralei termice într-o încăpere cu pereţi din materiale combustibile, cum ar fi lemnul sau rigipsul.
- Este interzisă instalarea centralei termice într-o încăpere în care pot să apară depuneri de praf sau în încăperi predispuse la umezeală, cum ar fi garajele.
- De asemenea, este interzisă montarea centralei termice în locuri în care ar putea bloca accesul persoanelor în caz de urgenţă, cum ar fi casa scărilor sau chiar în hol.
Într-o clădire de interes public, în sedii de firme sau în locaţiile agenţilor comerciali
În această categorie intră şcolile, spitalele, sălile de spectacol şi sediile autorităţilor publice locale şi naţionale, dar şi clădirile de birouri sau spaţiile agenţilor comerciali. În aceste locuri, centralele termice se montează urmând aceleaşi sfaturi valabile pentru locuinţe, la care se adaugă şi alte restricţii. Iată câteva exemple relevante:
- Într-o instituţie de învăţământ (şcoală sau grădiniţă) este interzisă montarea centralei termice sub o sală de curs.
- Într-un spital este interzisă montarea centralei termice sub saloanele de pacienţi, sub sălile de operaţii sau sub cabinetele de consultaţii.
- În clădirea unui teatru este interzisă montarea centralei termice sub sala de spectacole.
- În punctele de lucru ale agenţilor comerciali care lucrează cu substanţe chimice sau unde există riscul de poluare a aerului (curăţătorii, tipografii, frizerii, saloane de cosmetică etc.) este interzisă montarea centralei termice în aceeaşi încăpere în care are loc activitatea comercială.
- Este interzisă montarea centralei termice în încăperi care sunt folosite şi ca depozit de materiale inflamabile, explozive sau toxice.
Centrala termică pe GPL
În cazul centralelor care folosesc drept combustibil GPL (gaz petrolier lichefiat, adică propan sau butan), o altă regulă care trebuie respectată este interzicerea instalării echipamentului la subsolul unei clădiri.
Legile în vigoare acceptă instalarea acestui tip de centrală la demisolul clădirilor, dar pentru asta trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- instalarea unui detector de gaze în încăperea în care este montată centrala;
- instalarea unei electrovalve automate care să închidă alimentarea cu combustibil a centralei în cazul în care detectorul de gaze se declanşează;
- electrovalva trebuie montată pe circuitul de alimentare în afara încăperii în care este montată centrala.
Aşadar, sunt multe reguli şi interdicţii de care trebuie să ţii cont la instalarea unei centrale termice, dacă vrei ca montajul acesteia să respecte legislaţia în vigoare. Cel mai important lucru este să nu laşi lucrarea pe mâna unor persoane neautorizate, altfel pui în pericol şi viaţa ta, şi a celor din jur.
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
