Cum calculezi consumul unei centrale termice electrice
Centralele termice electrice reprezinta o solutie ideala daca iti doresti un confort sporit intr-o locuinta pe care, dintr-un motiv sau altul, nu o poti racorda la reteaua de gaz metan. Vei observa in orice oferta ca centralele termice electrice au preturi surprinzator de accesibile, in comparatie cu centralele care functioneaza pe lemne sau combustibil solid.
Inainte de a alege aceasta solutie de incalzire, iata ce trebuie sa stii:
Cum calculezi puterea termica a unei centrale electrice
Pentru a afla ce model de centrala electrica ar trebui sa achizitionezi, trebuie mai intai sa stii exact de ce putere termica ai nevoie pentru a-ti incalzi locuinta. Din fericire, poti afla asta folosind o formula foarte simpla.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este volumul camerelor pe care trebuie sa le incalzesti. Pe acesta il poti afla cu usurinta daca inmultesti suprafata utila cu inaltimea. Apoi va trebui sa cunosti coeficientul de izolatie al locuintei, masurat in wati pe metru cub (W/mc).
In general, coeficientii de izolatie sunt urmatorii:
- intre 30 si 40 W/mc pentru o locuinta noua izolata
- aproximativ 50 W/mc pentru o locuinta veche izolata
- aproximativ 60 W/mc pentru o locuinta neizolata
Dupa ce cunosti sau aproximezi aceasta valoare, nu trebuie decat sa o inmultesti cu volumul locuintei. Astfel, puterea de care ai nevoie pentru a-ti incalzi casa se va calcula dupa urmatoarea formula:
V (volumul) x Q (coeficient de izolatie) = P (puterea centralei electrice)
De exemplu, pentru un apartament vechi izolat recent, avand o suprafata de 40 de metri patrati cu o inaltime de 2,5 metri, vei calcula astfel:
- volumul = 40 x 2,5 = 100 mc
- coeficientul de izolatie este aproximativ 50 W/mc
- puterea centralei = 100 x 50 = 5.000 de wati, adica 5 kilowati
Cum calculezi consumul centralei termice electrice
Daca afli ce putere trebuie sa aiba centrala electrica, asta nu inseamna ca stii exact si la ce consum sa te astepti. Din fericire, si aproximarea acestui consum este destul de simpla.
O centrala termica are capacitatea de a converti un kW electric intr-un kW termic in proportie de aproape 100%. De aceea, consumul maxim pe ora al centralei este egal cu puterea centralei. Pentru a estima un consum lunar, trebuie sa inmultesti aceasta putere cu durata in care centrala este folosita.
Sa presupunem ca folosesti o centrala cu o putere de 5 kW timp de noua ore pe zi, in fiecare zi a lunii. Astfel, vei calcula: 5 kW x 9 h/zi x 30 zile = 1.350 kW/luna. Nu trebuie decat sa inmultesti acest produs cu tariful de kilowati pe ora cerut de furnizorul tau de electricitate, pe care il poti afla din acest tabel.
Alti factori care pot influenta consumul
Tine cont ca acest calcul nu este decat o aproximare. Evident, nu vei tine centrala pornita acelasi numar de ore in fiecare zi a lunii si, probabil, vor fi zile intr-o luna in care nu vei porni deloc centrala.
Apoi, dispozitivul nu functioneaza incontinuu in sarcina maxima, ceea ce inseamna ca nu va consuma doar la puterea sa maxima. In acelasi timp, nu vei folosi centrala doar pentru incalzirea locuintei, ci si a apei menajere. Un alt factor care poate influenta consumul este temperatura exterioara, care va fi mereu diferita de la o luna la alta.
Retine si faptul ca poti negocia cu distribuitorul de energie un contract prin care sa ai preturi diferite in functie de zi si de noapte pentru kilowatii consumati pe ora. Nu in ultimul rand, nu uita ca tot acest consum se adauga la factura de electricitate, unde se vor afla si costurile aferente iluminatului si folosirii tuturor obiectelor electrice si electrocasnice din casa ta.
Cum poti reduce consumul
Asa cum ai vazut deja, cu cat locuinta este mai bine izolata, cu cat coeficientul de izolatie este mai mic, ceea ce implica automat necesitatea unui consum mai mic. Vei avea nevoie si de un termostat pe care trebuie sa il amplasezi in cel mai rece punct al locuintei. Pentru camerele de locuit, ar trebui sa incerci sa obtii o temperatura de 20-21o C.
Poti, de asemenea, sa programezi centrala astfel incat sa ofere caldura doar in anumite intervale orare. Mai ales daca lipsesti de acasa cel putin noua ore pe zi, ar fi un consum nejustificat daca centrala ar functiona in acest interval.
O alta metoda de a reduce consumul de energie electrica conasta in instalarea unei sonde externe de temperatura pe unul dintre peretii exteriori ai locuintei (preferabil, pe cel dinspre nord). Dispozitivul va transmite centralei informatii despre temperatura externa, influentand astfel functionarea ei.
Avantajele unei centrale termice electrice
Deoarece acest tip de centrala functioneaza doar pe curent electric, vorbim despre un dispozitiv usor de programat, ale carui porniri si opriri pot fi setate automat. Apoi, centrala nu foloseste niciun fel de combustibil, astfel ca produce niciun fel de reziduuri rezultate din ardere.
Centrala termica electrica poate fi instalata cu usurinta oriunde si ocupa destul de putin spatiu. Desi ofera un randament apropiat de 100%, centrala termica electrica necesita o mentenanta minima.
Cum alegi o centrala termica electrica
Cea mai importanta caracteristica a unei centrale electrice este puterea ei, pe care o alegi in functie de volumul locuintei tale. De aceea, va fi un factor si tipul de alimentare. Acesta poate fi:
- monofazat - centralele au o putere maxima de 9kW
- trifazat - centralele pot avea o putere mai mare
Printre cele mai importante dotari pe care le poate avea o centrala termica electrica se numara boilerul incorporat,care poate asigura apa calda fara dificultati. Daca centrala electrica este dotata doar cu pompa, atunci ea nu va putea sa incalzeasca radiatoarele si sa ofere apa menajera calda in acelasi timp. Desigur, exista intotdeauna posibilitatea ca centrala sa fie conectata la un boiler separat.
O alta dotare importanta este panoul de comanda, cu ajutorul caruia poti programa centrala sa iti ofere atat confort termic, cat si financiar.
Montajul centralei
Nu ai nevoie de o autorizatie ISCIR pentru a instala o centrala termica electrica, insa asta nu inseamna ca nu ar trebui sa apelezi la specialisti pentru montaj. Vei avea nevoie atat de serviciile unui instalator profesionist, cat si de serviciile unui electrician autorizat ANRE pentru a putea racorda centrala la tabloul electric.
Montajul se face doar dupa realizarea unui proiect de modificare a instalatiei electrice, verificat de specialistii Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei.
Va recomandam si:
RON 5.50 - 19000.00
