Camera tehnică: ghid complet pentru amenajare si sfaturi pentru montarea centralei termice
O casă nouă trebuie să fie cu adevărat primitoare și confortabilă. Înainte de a decide culoarea perdelelor sau amplasarea canapelei, proiectarea imobilului necesită cu adevărat toate resursele de competență ale arhitectului. Pentru ca siguranța și confortul să se îmbine cât mai bine, alege ca în proiectul casei tale să fie prevăzută și o cameră tehnică.
Care este rolul camerei termice
Atunci când îți faci primele planuri cu privire la construirea unei case, camerele la care te gândești în mod predilect sunt dormitoarele și livingul. Chiar dacă nu este luată în considerare cu aceeași seriozitate, una dintre încăperile casei va avea o importanță cel puțin la fel de mare precum a celor locuite: camera tehnică. Acesta este locul în care se vor găsi mașina de spălat și centrala termică, hidroforul casei și alte echipamente de încălzire și climatizare.
Tot în camera tehnică poți amenaja uscătoria pentru rufe, mai ales dacă în loc de centrala pe gaz ai optat pentru termoșemineu. În cazul locuințelor care beneficiază de încălzire cu panouri solare, camera tehnică va mai găzdui pompa și boilerul aferente acestei instalații. În schimb, în camera tehnică a unei locuințe încălzite prin pardoseală se vor regăsi robineții, termostatul, distribuitoarele și chiar vanele instalației.
Care sunt avantajele existenței camerei tehnice
Cele mai importante motive pentru care este bine să amenajezi o cameră tehnică sunt izolarea echipamentelor de restul casei și eliberarea spațiului pe care acestea l-ar fi ocupat în mod normal. Izolarea fonică este un alt avantaj pe care îl aduce camera tehnică, datorită amplasării într-un singur loc a echipamentelor care produc zgomote deranjante. În cazul producerii unor incidente, sunt șanse mari ca efectele să nu se extindă dincolo de camera tehnică,iar accesul instalatorilor la această încăpere este mai ușor dacă se impune o intervenție rapidă.
Echipamente care se regăsesc în camera tehnică
Modul în care este dotată camera tehnică depinde de prioritățile fiecărei case, dar paleta de echipamente care pot fi instalate aici este foarte largă. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:
- Centrala termică
- Stația de filtrare a apei potabile
- Termoșemineul
- Hidroforul
- Boilerul electric sau pe combustibil solid
- Robineții de siguranță ai instalației de alimentare cu apă
- Vanele de alimentare ale instalației de încălzire prin pardoseală
- Generatorul electric
- Mașina de spălat rufe
- Stația de călcat
- Suportul pentru uscarea hainelor
- Lada frigorifică
Unde amplasăm camera tehnică
Locul ideal pentru amplasarea camerei tehnice este, de preferință, unul cât mai izolat - cum ar fi parterul sau subsolul casei -, aflat cât mai aproape de punctul de intrare a conductelor principale de apă, de canalizare și de gaze naturale. În cazul în care conformația casei o permite, este foarte bine ca amplasarea camerei tehnice să fie cât mai departe de dormitoare, pe cât posibil în apropierea garajului.
Informații despre construire de care trebuie să ții cont
Înainte de a proiecta camera tehnică, este important să faci o listă cu principalele echipamente și cu aparatura de care vei avea nevoie. În funcție de acestea, vei face dimensionarea camerei tehnice în mod optim, astfel încât să nu fie afectată funcționarea niciuneia dintre instalații sau a vreunuia dintre echipamente.
Este foarte util să amplasezi un sifon în pardoseală, pentru a evita acumulările de apă în cazul unui incident. De asemenea, și camera tehnică trebuie încălzită, în ciuda faptului că nu vei petrece în ea mai mult de câteva minute săptămânal. Astfel vei evita înghețarea conductelor pe perioada iernii.
Pentru a fi sigur că vei avea cât mai puține probleme cu echipamentele din camera tehnică, aceasta trebuie izolată cât mai bine, iar finisajele, ignifugate cu soluții eficiente. Duritatea podelei, rezistența la șocuri și impermeabilitatea acesteia sunt criterii foarte importante de care trebuie să ții cont, motiv pentru care cel mai potrivit material pentru acest loc este placa de beton, cu un strat suplimentar.
Cum faci montarea centralei termice
Echipament deosebit de complex, a cărui funcționare depinde de instrucțiuni precise, centrala termică trebuie montată doar de personalul calificat în domeniul instalațiilor și autorizat de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Operațiunea trebuie realizată în acord cu proiectul de execuție a instalației de gaze, iar o firmă specializată va trebui să desfășoare periodic revizii și lucrări de mentenanță ale centralei termice. Pentru mai multe informații cu privire la montarea centralei termice, citește acest articol.
Dacă ții cont de toate regulile necesare în cazul proiectării și construirii camerei tehnice și ceri ajutorul unui arhitect experimentat, casa ta va fi cu adevărat o oază de confort și un mediu mai sigur pentru toți membrii familiei.
RON 5.50 - 19000.00
